HomeIsu KerajaanKenaikan dan Perluasan Cukai SST

Kenaikan dan Perluasan Cukai SST

Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) merupakan satu sistem cukai yang diperkenalkan di Malaysia sebagai pengganti kepada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada September 2018. SST terdiri daripada dua komponen: Cukai Jualan, yang dikenakan terhadap barang yang dihasilkan di Malaysia atau diimport ke dalam Malaysia, dan Cukai Perkhidmatan, yang dikenakan terhadap perkhidmatan yang disediakan di Malaysia. Kadar cukai jualan adalah antara 5% hingga 10%, manakala cukai perkhidmatan adalah pada kadar 6%.

Pengumuman kenaikan SST yang akan berkuatkuasa pada 1 Mac membawa pelbagai kesan berantai kepada ekonomi dan rakyat Malaysia. Pertama, kenaikan ini dijangka akan meningkatkan kos pengeluaran bagi pengeluar barang dan penyedia perkhidmatan, yang mana kemungkinan besar akan dilimpahkan kepada pengguna akhir melalui harga jualan yang lebih tinggi. Ini secara tidak langsung akan meningkatkan kadar inflasi dan membebankan rakyat dengan peningkatan kos hidup.

Pakar Ekonomi, Universiti Tun Abdul Razak, Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai berkata kerajaan perlu menangguhkan kenaikan SST ini bagi mengurangkan tekanan ekonomi dan memperbaiki sentimen pengguna. Dengan penangguhan itu kerajaan boleh bekerja ke arah mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Selain itu, kenaikan SST juga boleh mengurangkan daya beli pengguna. Apabila harga barang dan perkhidmatan naik, rakyat mungkin akan lebih berhati-hati dalam berbelanja, seterusnya ia akan mempengaruhi permintaan keseluruhannya. Penurunan dalam permintaan ini boleh menyebabkan penurunan dalam penghasilan dan jualan bagi perniagaan, yang akhirnya boleh menyebabkan pengurangan dalam pekerjaan dan pendapatan bagi pekerja iaitu rakyat marhaen.

Dalam jangka panjang, peningkatan SST boleh mempengaruhi daya saing Malaysia sebagai destinasi pelaburan. Kos pengeluaran yang lebih tinggi boleh menyebabkan pelabur mencari lokasi alternatif yang menawarkan insentif fiskal yang lebih menarik. Ini boleh mengurangkan aliran pelaburan asing langsung ke Malaysia, yang merupakan komponen penting bagi pertumbuhan ekonomi negara.

Kesimpulannya, kenaikan SST pada 1 Mac dijangka akan membawa kesan berantai yang luas terhadap ekonomi Malaysia dan kesejahteraan rakyat. Penting bagi kerajaan untuk menyemak keperluan untuk meningkatkan pendapatan negara melalui cukai dan keperluan untuk menjaga kestabilan ekonomi dan kesejahteraan rakyat. Langkah-langkah mitigasi dan bantuan harus dipertimbangkan untuk mengurangkan beban yang ditanggung oleh pengguna dan peniaga di Malaysia.

Share:

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Pada bulan April yang lepas, QGA ada melaporkan bahawa Menteri Ekonomi memaklumkan bahawa subsidi bahan api tetap akan dikurangkan pada...
Pada 17 April, Menteri Ekonomi YB Rafizi Ramli nekad bahawa kerajaan akan mengurangkan subsidi petrol pada tahun ini bagi mengecilkan...
Pada 15 April 2024, HeiTech Padu dianugerahkan kontrak oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bernilai RM190 juta. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke,...